liviumacovei
13 poze   4568 vizite

2-URIASUL DE TRANSILVANIA

- Prima rasa romaneasca standardizata european din istoria cuniculturii romanesti


Formula genetica, origini:


Rasa isi are originile in mai multe populatii distincte de iepuri, fiind una foarte polifiletica: iepurele romanesc comun, uriasul gri, pestritul urias si californianul. Este considerata polifiletica, atat datorita diferitelor rase din care descinde, cat si datorita faptului ca creearea si dispersia lui a pornit simultan in/din mai multe puncte geografice din Romania (nu doar din Transilvania). Formula genetica a culorii este urmatoarea: chch unde ch este gena recesiva himalaya, situata la locusul C. Este o rasa rustica, romaneasca.Descrierea exteriorului:


Corpul este usor alungit (42-60 cm), elegant si puternic. Linia spatelui este simetrica si rotunjita in partea din spate. Corp cilindric si musculos, membre puternice. Se admite o mica gusa la femela, dar nu este permisa la mascul. Coada este alipita de corp, iar gatul este scurt.

Greutatea minima 4.50 kg, greutatea normala 6.00 kg, greutatea maxima 9.00 kg.

Blana este de lungime medie cu puf dens, uniform, iar urechile sunt bine acoperite cu par. Lungimea firelor de par la adult este de 3-4 cm.

Capul este puternic si rotund la masculi; iepuroaicele au trasaturi ceva mai fine. Urechile au o structura groasa, de lungime a 3-a parte din lungimea corpului (14-18 cm).

Desenul este de culoare inchisa si acopera nasul pana la partea superioara a gurii, urechile, picioarele anterioare, cele posterioare si coada (de culoare neagra, havana, albastra sau gri). Desenul urechilor nu se uneste pe crestet, iar masca are forma cifrei opt, sau de clepsidra ale carei margini superioare se latesc si uneori coboara mult peste ambii obraji. Sprancenele pot fi pigmentate sau nu.

Culoarea este alba, fara nuante de culoare gri sau galbena, iar culoarea desenului trebuie sa fie curata, fara fire de par de alta culoare. Unghiile au culoarea cornului. Ochii sunt de culoare rosie sau roz (albino).Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.
Comentarii album • 29
bioflux 15 ianuarie 2015  
URIASUL DE TRANSILVANIA ESTE PRIMA RASA ROMANEASCA DE IEPURI standardizata European (cel putin provizoriu) si este in curs de omologare. Prima in istorie. Alte popoare au multe rase standardizate si/sau omologate. Noi nu avem, asta ar fi prima. Dar romanii cu putere din Uniunea Generala a Crescatorilor si din Ferderatia Crescatorilor (si unii si altii) isi dau concursul sa opreasca chiar si acest proiect, singurul de altfel daca excludem proiectul Iepurele de Cluj (care este tot al nostru, cu aceleasi probleme de comunicare cu presedintii de asociatii).
Rasa urias de Transilvania a intampinat dificultati majore inca de la inceput: nu au vrut sa o arbitreze, nu au vrut sa dea titlu de campion castigatorului, nu au vrut sa inregistreze cu numere de ordine animalele in asociatii etc (ceea ce este impotriva statutului/regulamentului Uniunii si respectiv Federatiei, deoarece pana si hibrizii F1 se inregistreaza cu numere de ordine, pentru evidente si statistici !!!) (iar cand zic de “Gica Contra” nu ma refer la asociatiile clujene ci la cele din restul tarii, mai ales Suceava, unde presedinte este D-l Catea).
A fost necesar sa ne certam cu arbitrii si presedintii la fiecare expozitie nationala, pana cand, odata, dusi la Europene, ne-am intors cu punctaje si titlu de campion din Germania, de la Leipzig. Nemtii au vrut sa o recunoasca si sa o valideze, spre rusinea romanilor, care nu au vrut sa-si resunoasca un produs romanesc in propria tara, unde nimeni nu i-ar fi oprit. Bineinteles ca domnii din Uniune au spus ca trebuie sa fac cinste, ca doar ei mi-au pus pile ca sa mi-i arbitreze. Adica, ani de zile nu au vrut sa-i recunoasca in tara, iar in Germania, dintr-o data mi-au pus pile la Entente Europeene ca sa mi se recunoasca ceva ce “de fapt nu merit” iar recunoasterea Europeana le-o datorez tot lor. Nu-mi venea a cred cat tupeu si nesimtire au !!!
Odata intorsi din Germania campioni, mi-am inchipuit ca totul s-a terminat, ca le-am inchis gura si ca de acum toti iepurii crescatorilor din tara vor fi inregistrati, tatuati si arbitrati in expozitii. M-am inselat amarnic ! In ultimii doi ani mi s-au plans majoritatea crescatorilor ca problemele persista, ca presedintii de cluburi nu vor sa emita certificate de origine pentru rasa urias Transilvania, singura rasa romaneasca cu sanse reale sa devina rasa de esalon principal european. Nu vor sa aloce numere iepurilor (sunt scumpe numerele :) ), nu vor sa arbitreze aceasta rasa, desi este impotriva regulamentului !!! Este o rea vointa de nedescris !
Sambata si duminica rasa urias de Transilvania a fost recunoscuta, validata si arbitrata in Ungaria, colegii s-au intors cu o cupa pentru uriasul de Transilvania campion la expozitia maghiara !! Inca o data se confirma ca toate valorile noastre romanesti trebuie sa ni le aprecieze mai intai strainii (ungurii, germanii, belgienii etc), pentru ca apoi sa ne batem cu caramida in piept ca mari romani suntem si sa ne laudam cu ceva ce initial am aruncat la gunoi !! Sa le fie rusine.
Domnul C. Topciov, un bulgar care traieste in Romania, este mai mare roman decat noi. Creste cu drag aceasta rasa, a umblat luni intregi ca sa achizitioneze urias de Transilvania, iar cand a participat la primele doua expozitii din Romania, nemernicii, nu au vrut sa ii arbitreze. Bine ca l-au aceeptat in expozitie si l-au taxat corespunzator pentru custi si participare. La asta suntem buni, la taxat. Daca a vazut cum stau treburile, Domnul Topciov C., s-a deplasat la o expozitie din Ungaria, unde, desigur, rasa a fost arbitrata cu toate drepturile ce ii revin (a gasit acolo expuse animale din rasa urias Transilvania). Ungurii au putut sa recunoasca o rasa romaneasca, noi nu putem; mai bine sa moara capra vecinului !
Asa am facut noi, romanii, si in sport, si cu medicii valorosi, si cu cercetatorii valorosi, toti au plecat afara sa se afirme, ca aici nu au putut, ca li s-a dat in cap! Probabil ca asa trebuie sa facem si cu iepurele urias de Transilvania, sa il inregistram, omologam si sa finalizam standardizarea europeana intr-o tara straina, ca aici nu avem loc de domnii presedinti, importanti analfabeti.
Ca o analogie, mi-am castigat dreptul de a conduce doctoratul in Belgia dar si in Romania prin ordin de ministru, dar, spune directorul scolii doctorale USAMV Cluj, domnul Cosma V, nu indeplinesc "criteriile de excelenta" necesare pentru o scoala atat de performanta precum cea pe care domnia sa o coordoneaza. Ca o concluzie, Universitatea din Liege, unde eu conduc doctoratul, cat si Universitatea din Oradea, unde, de asemenea, sunt afiliat ca si conducator doctorat sunt apa de ploaie fata de valoarea scolii doctorale a USAMV Cluj. Ce sa-ti spun... Vad la autoevaluarile de sfarsit de an care sunt diferentele :) Anul acesta va trebui ca rectorul sa-mi semneze diploma de Lector al anului 2014, si am sa-l intreb atunci cum sta universitatea cu "excelenta" la capitolul de rezultate concrete.
Revenind la iepurii nostri, in statutul/regulamentul de functionare al uniunii sau asociatiilor scrie clar ca toate animalele primesc nr de ordine pt identificare, tot acolo scrie ca scopul lor este promovarea si sustinerea raselor si varietatilor locale, rare.
Cum le sustin ei? ... asa le sustin ei? Prin interzicerea tatuarii si certificarii? Prin boicotul arbitrarii? prin neemiterea titlului de campion in ciuda abundentei rasei la competitiile nationale? Asa le incurajeaza ei ?
Am incercat sa comunicam cu ei si verbal si in scris. Dar daca vorbesti frumos cu ei nici nu inteleg de spui; doar cu parul inteleg; ei asa comunica la sedinte, cu parul !
Colegul meu, ing. dr. Botha Miklos le-a scris frumos, cu citate din parintele ameliorarii... pentru cine? Pentru prietenii de la Prodvinalco? Astia te inteleg numa cand ii iei de guler si ii scuturi de le zboara penele... sa ramana gat golas de Transilvania. "Stimabilii" se lauda cu rasa de pasari Gat-Golas de Transilvania si cu porcul Mangalita, ambele create in Ardeal de catre austroungari, iar azi sunt considerate rase maghiare si austriece. Degeaba se bat romanii cu caramida in “pept”, ca nu e rasa lor. Ei nu-s in stare sa apere nici macar ceea ce aduc altii de-a gata. Ei sunt in stare sa sugrume tot. Am meritat sa ne conduca altii timp de secole ca suntem niste tradatori si marlani invidiosi. Distrugem tot ce avem.
Au mai fost inca vreo 3-4 incercari de a se crea prima rasa romaneasca de iepure dar au nenorocit tot, nu au avut nicio sustinere din partea cuiva. Mai bine le-au taiat aripile.
M-am dus in Belgia si toata lumea m-a felicitat pentru rasa urias de Transilvania, iar ziarul/revista de popularizare stiintifica, cel mai important din Walonia pe cunicultura si pasari a scris o pagina despre rasa noastra !!! Multumesc tuturor crescatorilor care ma sustin ! Impreuna reusim :)

INFORMARE, DECIZII, SFATURI, NOUTATI ETC.
Dragi colaboratori, crescatori de urias Transilvania,
va sfatuiesc ca in anii urmatori sa boicotati expozitia de la Gataia si alte expozitii arbitrate de stimabilul domn Papp. De ce? Nu vi-i arbitreaza decat cu calificative si nu se da titlu de campion pentru rasa Urias de Transilvania (regulament re-ajustat de organizatori ca un mijloc de descurajare a cresterii acestei rase). Mentionez ca d-l Papp a fost prezent la europenele de la Leipzig, el stia ca numai in Romania se intampla ca rasa sa nu fie arbitata (ungurii, nemtii etc au arbitrat-o intotdeauna) si cuvantul lui ar fi fost ascultat de organizatori. Dar acest arbitru este de o vanitate de nedescris. Cuvantul nu este "indiferenta" ci "rea vointa" in cardasie. Propun, si sper ca sunteti de acord, ca d-l Papp sa fie exclus din colectivul nostru de omologare. Adica, nu poti sa-l declari partas la maretul nostru tel cand el lupta pentru descurajarea cresterii acestei rase ! Va mai sfatuiesc ca, inainte de a participa la orice expozitie din tara noastra, sa intrebati in scris ce prevede regulamentul expozitiei lor, adica: rasa urias Transilvania va fi (sau nu) arbitrata cu punctaje si titlul de campion? Deoarece toti va invita, va taxeaza, iar apoi doar unii vor sa va recunoasca valoarea iepurilor. Este bine de stiut din capul locului. Daca nu vor sa o arbitreze, sa va spuna, iar atunci nu participati. Daca isi permit, atunci sa aiba cu 10-20 animale mai putine decat anii trecuti. Asta este valabil pana la sfarsitul anului 2015 cand trei tari vor participa la Campionatele Europene cu Urias de Transilvania, iar atunci domnul Papp va trebui sa isi traduca noul standard european in care va gasi si uriasul de Transilvania. Atunci toata truda lor de a sabota prima rasa va fi in zadar.

P.S.
Felicit Asociatiile de Crescatori de la Cluj si Asociatia de la Satu Mare pentru patriotismul lor ! il felicit pe domnul ing. Balan de la Galati pentru efortul de a inmatricula UT in genealogia Club Iepuri Galati ! Este vorba despre expozitii si asociatii care au arbitrat uriasul de Transilvania. Ii rog pe toti cei care au avut experiente pozitive cu asociatii de crescatori sa scrie/posteze online peste tot despre asta. Este bine ca lumea sa cunoasca si numele celor care sunt patrioti si omenosi... ca sunt putini.
Multumesc tuturor crescatorilor din colectivul de omologare pentru sustinerea si rabdarea lor !

Scuze D-le Cipi Topciov ca va contrazic in ceea ce priveste participarea la expozitiile unde isi bat joc de Dv. Nu accept asa ceva, este de neconceput! Adica, va taxeaza, cresteti o rasa romaneasca, o promovati, este singura deocamdata (mai este si cel de Cluj, in situatie similara), iar ei nu doar ca nu va sustin, isi bat joc de Dv. Si nu meritati asta. Scopul acestor asociatii este, printre atele, sa promoveze rasele locale, soiurile si varietatile rare, pe cale de disparitie. Obligatia lor morala ar fi ca ei sa le standardizeze si sa le promoveze. Ei, nu noi!!!! ei au obligatia asta! Iar ei ce fac? Nu doar ca nu accepta sa o standardizeze, ci rescriu regulamente ca sa descurajeze crescatorii in a creste aceasta rasa. Este Culmea tradarii!! Unde esti Tepes ?
Raportează
iepurirasapura 7 noiembrie 2014  
este frumos puiul;si vad ca aveti si cu pigmentatie mai deschisa ;poate gasim o metoda de transport mai buna ;
nu prin curier ;mai discutam ;la fel arata si al meu cel de 5 luni ,pigment pe negru curat ;
Raportează
CornelT 6 noiembrie 2014  
Foarte frumosi.Sa aveti mult noroc si puisori cat mai multi.Eu am cumparat o pereche de UT.de la Ciucas Ovidiu in primavara,iar acum astept primii puisori.
Raportează
jugaru 25 octombrie 2014  
succeessssssss
Raportează
rapid1923 22 octombrie 2014  
f. frumosi !
Raportează
bioflux 6 octombrie 2014  
Multi din lista vor fi stersi, ca nu mai dau niciun semn de viata si au scapat de iepuri demult, fara sa vanda unul macar si sa imi spuna unde a ajuns acel iepure, ca sa nu pierdem evidenta lor. Scuze pentru mesajele cu erori de scriere !
Raportează
bioflux 6 octombrie 2014  
Muylti din lista vor fi stersi, ca nu mai dau niciun semn de viata si au scapat de iepuri demult, fara sa vand unul macar si sa imi spuna unde a ajuns acel iepure, sa nu piergdem evidenta lor.
Raportează
bioflux 6 octombrie 2014  
Sunteti inclus in colectivul de omologare? ca sa nu caut in lista. Daca nu sunteti, va rog sa-mi scrieti datele dv, pentru a va inscrie. Curand se depune ultimul dosar. Fiecare om si fiecare iepure conteaza !
Raportează
bioflux 6 octombrie 2014  
Da, v-am gasit ! OK, multum,im ! Felicitari pentru munca depusa si pentru ingrijirea impecabila !
Raportează
bioflux 6 octombrie 2014  
Se vede clar ca cei de sus sunt linie care creste mare. Chiar daca sunt decolorati, ei scot unii pui foarte bine colorati. Ar fi bine sa-i opriti de prasila pe aceia. Cu animale asa de mari ca cele de sus, si pigmentate ca cele de jos sunteti campion european. In ceea ce priveste productivitatea, rata de crestere pare foarte buna, luna si kilogramul. Rivalizeaza cu hibrizii tetralineari.
Raportează
licadanila 22 octombrie 2014  
Daca la inceput am fost putin suspicios in ceea ce priveste ritmul de crestere si rentabilitatea Uriasilor de Transilvania, acum am doua serii de tineret ce merg luna si kilul. Sper sa fie mame bune la primavara si sa ma bucur de faptul ca sunt crescator de UT.
Stima si respect!
Raportează
bioflux 23 octombrie 2014  
felicitari! odata ce se raspandeste rasa, problema riscului consangivizarii va scadea, iar atunci productivitatea va fi si mai mare !
Raportează
LiviuMacovei 6 octombrie 2014  
Multumesc pentru aprecieri!
Raportează
BigheiAlin 5 octombrie 2014  
Super frumosi!
Raportează
dinubos 5 octombrie 2014  
faini!
Raportează
licadanila 4 septembrie 2014  
Sunt foarte frumosi!
Sa va traiasca!
Raportează
freeman 2 septembrie 2014  
S-au facut frumosi,sa traiasca!
Raportează
tibi25 16 august 2014  
superbi
Raportează
ion1 25 martie 2014  
superrrrrrrrr
Raportează
OvidiuSaraor 21 martie 2014  
Foarte frumosi,bafta!
Raportează
BRADMARIUS 16 martie 2014  
Superbi!!
Succes cu ei pe mai departe!
Raportează
florinflorin11 13 martie 2014  
ff
Raportează
geograful 13 martie 2014  
sanatate maxima urecheatilor!
Raportează
doru25 9 martie 2014  
Foarte frumosi.bafta
Raportează
bioflux 8 martie 2014  
bravo, v-am inscris !
Raportează
mogas 7 martie 2014  
Foarte frumosi!
Si eu am cumparat de la dl. "freeman" ,e un om foarte serios.
Raportează
flyhigh 6 martie 2014  
Frumosi! Sa va traiasca si la mai multi! :)
Raportează
arhivarul 6 martie 2014  
Foarte frumosi numai 3 a-ti avut la iepuroaica?
Raportează
PADURE 6 martie 2014  
Superbi,sa va traiasca!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.